Újra kiadják a Muszasit

Muszasi 1. - A szamuráj útja

Újra kiadják Magyarországon Josikava Eidzsi egyik, ha nem a legismertebb művét a Muszasit. Eredetileg az öt könyvből álló sorozatot már 1993-ban az Édesvíz Kiadó, majd 2007-ben és 2008-ban az Ulpius-ház is kiadta, most viszont a Helikon kiadó tulajdonába került Szenzár jelenteti meg őket újra.

Az öt kötet közül az első, mely a Muszasi 1. – A szamuráj útja címet viseli 2017. április 28-án jelenik meg, a fordítást Tóth Andrea végezte. A könyv leírása így szól:

A fél évszázada tartó polgárháborút 1600-ban a véres szekigaharai csata zárja le, melyben a nyugati hadurak csapnak össze a Tokugava Iejaszu vezette keleti erőkkel. A mindkét oldalon hatalmas veszteséggel járó összecsapásban Tokugava kerül ki győztesen, aki a sóguni cím megszerzésével az egyesített Japán egyeduralkodója lesz. Ebben a sorsdöntő ütközetben a vesztes fél oldalán vívja első harcát Takezó, a becsvágyó, hatalmas őserővel bíró ifjú szamuráj, akit később Muszasi néven ismer meg egész Japán.
A harcból sebesülten ugyan, de sikerül megmenekülnie. Célja, hogy barátjával, Matahacsival épségben hazaérjen, miközben a győztes fél hajtóvadászatot rendez a túlélők ellen. A katonák helyett azonban a különc zen szerzetes, Takuan csapdájába esik. Találkozásuk végérvényesen megpecsételi a fiatal harcos sorsát.

A többi kötetek sorban:

  • Muszasi 2. – A háború művészete
  • Muszasi 3. – A kard útja
  • Muszasi 4. – A busidó kód
  • Muszasi 5. – Az élet és a halál útja

A rendkívül sikeres regényekből több élőszereplős film és filmsorozat mellett manga is készült. Az Inakagi Hirosi által készített Muszasi filmtrilógia az 1956-os 21. Oscar gálán elnyerte a legjobb idegennyelvű film díját is. A könyvek alapján készült mangát Takehiko Inoue írta, és a Vagabond címet viseli; jelenleg is fut, a 37. kötetnél tart.

Akit érdekel a japán történelem és kultúra, annak mindenképpen ajánljuk ezt a sorozatot. Bár a Musashi életére vonatkozó történet fikcióval van kiszínezve, ettől függetlenül remek képet fest a korabeli rónin életéről, életfelfogásáról és szokásairól.

Szintén ajánljuk Josikava Eidzsi másik remekművét a Taikót, mely ugyancsak nemrég jelent meg újra, a régi 1 kötettel szemben most egy kicsit könnyebben lapozható 2 kötetes kiadásban.